Wat is acryl inkt?

In de volksmond spreken we van acryl inkt, maar de werkelijke naam is acrylic ink of in het Nederlands acryl inkt. Het is natuurlijk geen probleem wanneer je in een schilderswinkel vraagt naar acryl inkt, want de eigenaar weet precies wat je bedoeld en helpt je graag verder.

Acryl inkt is een extreem vloeibare en goed verdunde acrylverf. Acryl inkt is vergelijkbaar met traditionele inkt op basis van kleurstof, maar heeft een hogere lichtechtheid en blijft dus langer mooi. Doordat acryl inkt vergelijkbaar is met een traditionele inkt kun je deze inkt goed gebruiken om bijvoorbeeld te schrijven met een kroontjespen.

De pigmenten in acyl inkt zijn goed fijn gemaakt dat ondanks het zo vloeibaar is alsnog vloeikracht heeft. En door de vloeikracht van de inkt is het heel makkelijk te bewerken. Je kunt er als het ware mee aquarelleren. Houd er wel rekening mee dat de acryl inkt heel vlot droogt.

Acryl inkt zit in een flacon met een pipet in de dop. De flacon heeft een brede halsopening waardoor je makkelijk de pipet kunt gebruiken en de inkt goed gedoseerd kunt aanbrengen op papier of doek.

Een groot voordeel van acryl inkt is dat het goed te combineren is met alle acryl gebaseerde producten. Voor een aquarel effect kun je de inkt met water gebruiken en daarnaast is acryl inkt ook geschikt voor kalligrafie. Acryl inkt kan ook worden gebruikt voor Airbrush of technische pen.

De eigenschappen van acryl inkt op een rijtje

 • Goed te combineren met andere acryl producten
 • Het is vermengbaar met water
 • Na drogen waterbestendig
 • Droogt snel
 • Extreem dun, vloeibaar
 • Vergelijkbaar met traditionele inkt

4 reacties op “Wat is acryl inkt?”

 1. Andre van Vuuren

  Goede,
  Er wordt niet gesproken over de lichtechtheid en kleurechtheid.
  Dat zou ik graag weten, mvrgr. Andere van Vuuren

  1. Dank voor de reactie!
   Acryl inkt gemaakt wordt van acrylverf is de kleur- of lichtechtheid vergelijkbaar met acrylverf. De mate van lichtechtheid staat meestal vermeld op de verpakking. Amsterdam van Talens geeft dit aan met een nul of plusjes:
   o tot 10 jaar lichtecht
   + 10-25 jaar lichtecht
   ++ 25-100 jaar lichtecht
   +++ minimaal 100 jaar lichtecht

 2. Je zou dus van acrylverf ook zelf inkt kunnen maken? Wat is het wezenlijke verschil tussen acrylinkt en acrylverf? Anders dan dat het sterk verdund is?

  1. Dank voor je vraag.
   Je zou acrylverf inderdaad sterk kunnen verdunnen met water, maar dat maakt de verf schraal. Daarmee bedoel ik dat de pigmentdeeltjes als het ware te ver van elkaar verwijderd worden door de hoeveelheid water en daardoor kan de kleur niet meer zo sterk worden weergegeven. Als je in plaats van water, (dun) acrylaatharsdispersie toevoegt als verdunningsmiddel blijft de kleur veel beter behouden. Het verdunningsmiddel zorgt ervoor dat de pigmentdeeltjes met elkaar in verbinding blijven. Ik weet dat Schmincke een Aero-medium heeft die heel dun is en waterverdunbaar en is prima toe te passen met acrylverf.
   Het wezenlijke verschil zit ‘m voornamelijk in de vloeibaarheid en de mogelijkheden die dat met zich meebrengt, zoals bijvoorbeeld het “gieten” en heel fijn kunnen schrijven met een kroontjespen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we je schilderspalet naar toe sturen?

Je gegevens zijn 100% veilig en op elk moment kun je afmelden.